میگرن چیست؟ آشنایی با تمامی علائم و روش های درمان میگرن
میگرن (Migraine)
میگرن نوعی سردرد دردناک است که با یک درد خفیف در سر شروع شده و به تدریج شدید تر میشود، این بیماری میتواند به شدت آزار دهنده باشد و باعث ضعف و ناتوانی میگردد. معمولاً این سردرد بر نیمی از سر "در سمت چپ سر" تاثیر می گذارد و حالات ضربانی دارد از 2 تا 72 ساعت میتواند ادامه دار باشد. تشخیص این رشته در تخصصات عصب شناسی مشخص می گردد.
حملات میگرنی
حملات میگرنی ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. (عموما، این حملات از 4 ساعت تا 72 ساعت ادامه دارند) و آنقدر غیر قابل تحمل باشد که بیمار را به تشویش بیندازد؛ بر طبق مصوبه سازمان سلامت و بهداشت جهانی سردرد و حملات میگرنی جزو سومین و شایع ترین سردردهای دردناک عصبی می باشد.
آیا این بیماری موجب اختلال در کارهای روزمره می شود؟
متاسفانه پاسخ به این پرسش آری می باشد؛ زیرا داشتن میگرن های شدید و عصبی می تواند حتی در کوچکترین کار روزمره شما مانند : مدرسه یا دانشگاه رفتن، غذا خوردن، انجام فعالیت های روزانه، انجام مسئولیت های روزانه، دید و بازدید با افراد، انجام دادن فعالیت های خانگی و اجتماعی و همچنین رانندگی شما را دچار اختلالات سازد و یا شما را از تمامی این فعالیت ها بی بهره سازد.
انواع میگرن
انواعی از طیف های میگرنی به شرح زیر می باشد :
میگرن دوران قاعدگی :
این نوع میگرن معمولا در دوران قاعدگی در خانم ها رخ می دهد و ادامه دار می باشد و همراه با چرخه قاعدگی پایدار است.
میگرن مزمن :
این نوع میگرن معمولا بیش از 15 روز در ماه رخ می دهد.
میگرن شکمی :
این نوع میگرن مربوط به اختلالات شکمی و روده ای می باشد.
میگرن همراه با حاله ساقه مغز :
این نوع میگرن بطور عمومی نادر تر بوده و توسط حملات و تحریکات عصبی شروع می شود.
میگرن همی پلژی :
این نوع میگرن به طور موقت سمتی از قسمت بدن و فعالیتهای آن را ضعیف می کند.
علت بیماری میگرن
بایستی به این موضوع مهم توجه کنید که هنوز در علوم پزشکی علت واحد و مشخصی برای بروز میگرن تعریف نشده است، اما برخی از پزشکان معتقدند که افرادی که دچار بیماری میگرن و حملات پی درپی میگرنی میشوند، معمولاً به محرک های بیرونی مانند استرس و اضطراب و اختلالات خواب پاسخ شدید تری می دهند و مغز و اعصاب آنها حساس تر و تحریک پذیر تر می باشد.
نشانه ها و علائم میگرن
این بیماری سر معمولاً با درد پیدرپی درون سر و جمجمه شروع شده و با علائم دستگاه عصبی خودگردان نیز در ارتباط می باشد. باید بدانید کسانی که نشانه های آئورا احساس میکنند 15 الی 30 درصد می باشند که نسبت به افرادی که درد های میگرنی ساده دارند، بیشتر مبتلا به حملات میگرنی میشوند. همانطور که ذکر شد این سردرد این نوع میگرن میتوانند تا 72 ساعت ادامه دار باشد بنابراین، در اصطلاح پزشکی به آن "دوره میگرنی یا وضعیت میگرنی" می گویند. برای بروز علائم میگرن چهار مرحله را میتوان در نظر گرفت که به این موارد می پردازیم.
1. علائم پیش نشانه:
دقیقاً چند ساعت و یا چند روز قبل از بروز سردردهای میگرنی اتفاق می افتد.
2. علائم پیش اثر [پیشدرآمدی یا آئورا]:
بلافاصله قبل از سردرد میگرنی بروز پیدا میکند.
3. علائم درد:
پیچیدن مرحله ای دردناک درون سر می باشد و به اصطلاح به آن سردرد میگرنی می گویند.
4. علائم پس از اثر:
دقیقا بعد از پایان حملات میگرنی علائم ظاهر میشوند.
حال هر مورد ذکر شده را میشکافیم؛
1. علائم پیش نشانه (پیش اثر یا علائم اخطار دهنده) چیست؟
حدوداً در 60 درصد افراد مبتلا به میگرن ظاهر می گردد. این نشانه ها دو روز یا دو ساعت قبل از شروع آئورا در اشخاص بروز پیدا میکند. این علامت ها می تواند شامل طیف گسترده ای از پدیدهها نیز باشد. از این علائم می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- افسردگی یا سرخوشی
- حساسیت به نور
- حساسیت به صدا
- حساسیت به رنگ
- سفتی عضلات خصوصاً عضلات گردن
- مصرف یک نوع ماده غذایی خاص
- خستگی
- یبوست یا اسهال
2. علائم پیش از اثر چیست؟
یک پدیده شناخت عصبی بوده و کانونی می باشد که اصولاً قبل و یا در طول سردرد اتفاق میافتد. این پدیده به طور زمان دار ظاهر شده و به طور کلی در کمتر از 60 دقیقه (یک ساعت) طول خواهد کشید. این علائم حاوی مشکلات در بینایی گزارش شده و اصولاً با حرکات حسی و حرکتی همراه نمی باشد. برخی افراد طی این مرحله بینایی خود را برای مدتی از دست میدهند، که به آن "نابینایی یک سویه" می گویند. زیرا این افراد؛ نیمی از دید خود را مدتی از دست میدهند. برخی افراد نیز طی این مرحله خطوط سیاه و سفید مشاهده میکنند. دومین نوع متداول در این مرحله علائم پیش درآمدی است که، در این حالت غالباً خواب رفتگی در یک طرف دست و یا بازوها احساس شده و به بینی و دهان در همان سمت نیز انتشار می یابد.
3. علائم درد چیست؟
سردرد میگرنی یا همان حملات میگرنی نوعی درد ضربان دار می باشد که با افزایش فعالیتهای جسمی افزایش پیدا می کند در بزرگسالان معمولاً می تواند از 2 تا 72 ساعت ادامه داشته باشد. اما در نوجوانان معمولاً در حدود 1 ساعت این درد از سمت چپ بروز پیدا کرده و فرد دچار حملات میگرنی می گردد. این نوع درد با علائم زیر همراه می باشد.
- حساسیت به نور
- حساسیت به بو
- حساسیت به صدای بلند یا صدای خیلی کم
- زودرنجی
- خستگی
- تهوع و استفراغ
4. علائم پس اثر چیست؟
این نشانه بعد از سردرد اصلی بروز پیدا میکند و می تواند چند روز ادامه داشته باشد که به آن "پس اثر میگرنی" می گویند. در این عوارض برخی بسیار سرحال و سرخوش اند و برخی دیگر بسیار کسالت داشته و دچار افسردگی میشوند.
عامل اصلی میگرن چیست؟
اصلی ترین و مهمترین عوامل میگرنی هنوز مشخص نشده است. با این حال متخصصین تیم فارسی بیوتی بعد از چندین تحقیق و برسی عوامل مختلف؛ چند عامل موثر بر بیماری میگرن را شناسایی کردهاند که موارد زیر را در بر می گیرند.
- عامل ژنتیکی
- محرکها
- محیط
- جنبههای فیزیکی
- جنبه های تغذیه ای
- اعصاب و روان
تشخیص میگرن
تشخیص این بیماری از روی علائم آن امکان پذیر می باشد و شما می توانید هر دو نوع میگرن را به سادگی تشخیص دهید طبق دستور جامعه بین المللی سردرد؛ تشخیص (سردرد های میگرنی بدون آئورا) را با 5 معیار انجام میگردد ما به شرح زیر پرداخته ایم.
1. اگر بیمار دچار پنج یا بیشتر از پنج حمله سردرد باشد [همچنین باید بدانید برای تشخیص میگرن همراه با آئورا دو حمله سردرد شناسایی می شود و کافی می باشد]
2. اگر یکی از موارد ذکر شده در پایین در احوالات بیمار بروز پیدا کند:
- تهوع و استفراغ
- حساسیت به نور و حساسیت به صدا
3. اگر مدت این حملات سردرد بین چهار ساعت تا سه روز طول بکشد.
4. اگر دو مورد یا بیشتر از دو مورد در موارد زیر در بیمار ظاهر شود:
- ضربان درون سر
- درد شدید سر به طوری که بیمار از 1 تا 10 به سردرد خود نمره 5 یا بالاتر را بیان کند.
5. سردردی که مانع کوچکترین فعالیت روزمره شود.
چند نوع میگرن داریم؟
- میگرن بدون آئورا (میگرن معمولی)
- میگرن با آئورا (میگرن کلاسیک؛ که در آن وزوز گوش، سرگیجه و مشکل در گفتار ظاهر می گردد)
- میگرن چشمی (موجب اختلال در بینایی بیمار میشود)
- میگرن مزمن (مدت زمان طولانی سر دردها ادامه دار میباشند بین 15 الی سه ماه)
- میگرن احتمالی (نشان دهنده بیماری هایی است که علائم میگرن را دارند و همچنین نیاز به مصرف دارو دارد)
- میگرن شکمی (این نشانه ها در درون شکم، بعد یا قبل از بروز حمله میگرن اتفاق میافتد، دردی است که تشخیص آن قطعی نمی باشد اما سر این موضوع بحث های زیادی به میان آمده است)
- میگرن دوره ای ( در میان کودکان بوده و شامل استفراغ دوره ای، میگرن شکمی و تشنج خوش خیم می باشد)
پیشگیری از میگرن
پیشگیری این مشکل سر معمولاً اشاره به استفاده از مکمل های غذایی و تغییر سبک زندگی دارد بهتر است افراد از استرس و مشکلات عصبی دوری نموده و در صورت داشتن سردردهای عادی اما طولانی مدت به پزشک معالج یا روانپزشک مراجعه کنند و از دمنوش های آرامبخش استفاده شود.
داروهای پیشگیری از سردردهای عصبی میگرن:
- توپیرامات
- پروپرانولول
- دیوالپروکس
- والپرات سدیم
- متوپرولول
- تیمولول
- تریپتیلین، ونلافاکسین و فرواتریپتان (مصرف در دوره قاعدگی)
درمان میگرن
میگرن نوعی سردرد عصبی بوده که درمان آن، معمولاً با داروها توسط روانپزشک یا پزشک عمومی انجام میشود و داروهای نام برده و ذکر شده در قبل، در درمان میگرن پر مصرف می باشند. بنابراین برای درمان شیمیایی به روانکاو یا پزشک عمومی مراجعه فرمایید.
درمان میگرن با دمنوش های گیاهی معجزه آسا
- دمنوش گیاهی تاناستوم بابونه گاوی
- دمنوش گیاه گل ساعتی
- دمنوش گیاه زنجبیل
- دمنوش گیاه گل مینا
- دمنوش گیاه چای سبز
- دمنوش گیاه آویشن
- دمنوش گیاه گل گاوزبان
- دمنوش گیاه نعناع
- دمنوش گیاه پونه
- دمنوش گیاه اسطوخودوس
- دمنوش گیاه ریحان
- دمنوش گیاه رزماری
- دمنوش گیاه سنبل الطیب
- دمنوش گیاه نفله
- دمنوش گیاه گل قاصدک
قطره منتول معجزهای برای درمان میگرن!
قطره منتول به دو صورت ساده و فلفلی در بازار موجود است و می توانید این قطره غیر خوراکی را از داروخانه های سراسر کشور تهیه کنید.
این قطره به صورت مالشی درسه قسمت پیشانی و شقیقه ها، زیر بینی و زیر گوش استفاده می گردد و اثرات چشمگیری در کاهش درد حملات میگرنی دارد علاوه بر آن منتول ضد سرماخوردگی و آنفولانزا می باشد و دردهای عضلانی را نیز کاهش می دهد.
قطره بنفشه انتخابی فوق العاده برای درمان قطعی میگرن!
قطره بنفشه نیز به چند صورت در بازار موجود است. شما بایستی قطره بنفشه (بر پایه کنجد) را از عطاری های معتبر تهیه کرد و برای درمان قطعی میگرن و همچنین رساندن حملات میگرنی به کمترین حالت ممکن؛ هر شب یک قطره از این محلول را در هر دو بینی خود بریزید و این کار را یک تا دو ماه ادامه دهید تا میگرن شما درمان شود.
خوراکی های محرک و مضر برای میگرن چیست؟
- شکلات و کاکائو (زیرا دارای فنیل اتیل آمین می باشد)
- پنیر، بستنی، سوسیس، خامه ترش، عصاره مخمر، گوشت های نمکی منجمد (زیرا غنی از تیرامین و نیتریت می باشد)
- شیرین کننده ها
- کنسرو ها (زیرا شامل مونو سدیم گلوتامات می باشد)
- قهوه (زیرا شامل کافئین به مقدار بالا می باشد)
- غذای چرب و سرخ کردنی
جمع بندی
همان طور که گفته شد بروز سردردهای میگرنی عوامل مختلفی همچون؛ استرس، افت ویتامین در بدن، ضعف سیستم ایمنی، ضعف اعصاب مرکزی و بر هم خوردن سیستم گوارش پدید می آید، برای رفع این سردردها کافی است از موارد محرک دوری کرده و از توصیه های گیاهی پیروی کنید؛ سبک زندگی خود را عوض کرده و ورزش یوگا را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. تمامی توصیههای بالا به همراه یک روانکاو یا روانشناس ماهر میتواند موثر واقع شود و از درد میگرن خلاص شوید.