علت و درمان سکسکه نوزاد و تفاوت آن با سکسکه جنین را بدانید!
در مورد سکسکه بدانید
سکسکه یک امر طبیعی است و در افراد بزرگسال به دلایل متنوعی مانند تند غذا خوردن، جویدن آدامس، نوشیدن نوشیدنی های گازدار، مصرف حجم زیادی از غذا و یا مشکلات گوارشی به وجود می آید.
درمورد نوزادان تازه متولد شده سکسکه برای سنین زیر یک سال در نوزاد به صورت طبیعی است و کاملاً غیر ارادی می باشد که مرتبط با ضربان قلب نوزاد است اما در ادامه قرار است بیشتر در مورد سکسکه نوزاد و طریقه بند آوردن آن بدانید.
آیا نوزادانی که سکسکه می کنند در وضعیتی طبیعی قرار دارند؟
سکسکه معمولاً ناشی از اسپاسم بازتابی دیافراگم در قفسه سینه و زیر آن می باشد و به تنفس نوزادان کمک می کند، ممکن است از چند دقیقه شروع شود و تا چند ساعت ادامه دار باشد.
این عارضه برای تمامی نوزادان بدون درد و بی خطر است و با رشد آنها و به تعادل رسیدن وضعیت درونی سکسکه کاهش پیدا می کند که در نوزادان مشکل خاصی را به وجود نمی آورد اما شاید والدین علاقه مند باشند علت سکسکه نوزاد و تفاوت آن در بخش های مختلف دوره زندگی نوزاد بدانند.
تفاوت سکسکه جنین با سکسکه نوزاد چیست؟
سکسکه نوزاد نگران کننده نیست اما ممکن است مربوط به شرایط زمینه ای نوزاد باشد، دلیل سکسکه نوزاد متفاوت از دلیل سکسکه جنین در رحم بانوان می باشد، سکسکه در جنین به دلیل مقادیر زیاد مایع آمنیوتیک رخ می دهد یعنی اگر جنین بیش از حد این مایع را ببلعد سکسکه می کند.
سکسکه نوزاد می تواند دلایل دیگری داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
دلایل سکسکه نوزاد پس از تولد
1. بلعیدن بیش از حد هوا هنگام شیر خوردن
احتمال به وجود آمدن سکسکه در نوزادان ممکن است به دلیل بلعیدن حجم زیاد هوا با شیر مادر باشد که سبب ورم معده و اسپاسم دیافراگم می شود.
2. وجود مواد تحریک کننده در هوا
یکی دیگر از علت های سکسکه نوزاد وجود مواد تحریک کننده در هوا می باشد زیرا لوله تنفسی نوزاد بسیار بسیار ظریف است و مواد شیمیایی مانند آلاینده، بوی غلیظ دود اگزوز، گرد و غبار و.. می تواند موجب سکسکه نوزاد شود.
3. تغذیه بیش از حد نوزاد
ممکن است نوزاد بیش از حد شیر بخورد، فرقی نمی کند که این شیر؛ شیر مادر باشد یا شیر خشک به هر حال ممکن است دچار نفخ شکم می شود و دچار سکسکه گردد.
4. واکنش های آلرژیک
واکنش های آلرژیک در مری نوزاد می تواند سبب تورم و التهاب آن شود و با منقبض شدن دیافراگم نوزاد شروع به سکسکه کند.
5. حساسیت
ممکن است کودک به پروتئین های موجود در شیر حساسیت داشته باشد و دچار واکنش های آلرژیک شود.
6. رفلاکس معده
بازگشت محتویات معده نوزاد به مری می تواند موجب سکسکه گردد و دیافراگم را منقبض کند، البته همیشه سکسکه نوزاد به این دلیل نیست اما مزمن شدن آن و به همراه داشتن علائم دیگر مانند بی حسی، گریه، افزایش آب دهان، بالا آوردن شیر به صورت مکرر می تواند نشان دهنده مشکل جدی گوارشی نوزاد باشد.
7. تغییر وضعیت دما
در برخی از موارد تغییر دما می تواند موجب اسپاسم ماهیچه دیافراگم شود مانند مصرف شیر سرد پس از یک غذای گرم.
8. آسم
یکی دیگر از عوارض آسم در نوزادان بروز سکسکه است و این به آن دلیل است که برونش های موجود در ریه نوزاد متورم می شود و حجم هوای ورودی به ریه کاهش پیدا می کند، این واکنش سبب خس خس سینه و اسپاسم دیافراگم نوزاد می شود و می تواند آن را دچار سکسکه کند.
چگونه سکسکه نوزاد را متوقف سازیم؟
آرامش خود را حفظ کنید و استرس را از خود دور کنید زیرا استرس می تواند از مادر به کودک منتقل گردد.
به طور کلی برای توقف سکسکه نوزاد در ابتدا سعی کنید اجازه دهید سکسکه به طور طبیعی متوقف شود.
بیشتر مواقع نیازی به دخالت والدین برای بند آوردن سکسکه کودک نیست با این حال اگر سکسکه تا چند روز یا چند این ساعت ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.
به کودک قنداب دهید، دادن قنداب به کودک از قدیمی ترین روش ها برای رفع سکسکه می باشد مقداری شکر روی زبان او قرار دهید و اگر نوزاد هنوز به سن این رسیده که غذای جامد مصرف کند آن را آغشته به قند کرده و سپس اجازه دهید آن را بمکد.
حواس کودک را پرت کنید، پرت کردن حواس کودک و جلب توجه آن با اسباب بازی می تواند در بند آوردن سکسکه نوزاد موثر باشد، شما می توانید با پرت کردن حواس نوزاد جلوی سکسکه آن را بگیرید.
از پستانک کمک بگیرید زمانی که حس می کنید سکسکه نوزاد آغاز شده به آن پستانک دهید تا آن را بمکد، مکیدن پستانک به نوزاد کمک می کند از اسپاسم عضلات جلوگیری گردد.
چگونه از سکسکه نوزاد پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از سکسکه نوزاد را در حالت نشسته نگه دارید و سپس به وی غذا دهید.
سعی کنید هنگام شیردادن به نوزاد پستان مادر به طور کامل سطح دهانی نوزاد را بپوشاند تا دچار سکته نگردد اما فشاری روی دهان نوزاد وارد نکنید و توجه داشته
باشید راه بینی او باز باشد.
پشت کودک را ماساژ دهید، ماساژ دادن پس از مصرف شیر به نوزادان کمک می کند تا سبب آرامش عضلات آنها گردد.
باد گلوی کودک را حتماً بگیرید، گرفتن باد گلو پس از مصرف شیر خشک یا شیر مادر در نوزادان به صورت نشسته کافیست تا از سکسکه و اسپاسم عضلات جلوگیری گردد.
به نوزاد در هنگام آرامش کامل شیر دهید، حتما نباید صبر کنید تا نوزاد گریه کند یا گرسنه شود گاهی اوقات بدون زمان به نوزاد شیر دهید.
به نوزاد بیش از حد غذا ندهید و هنگام شیر دادن از تکان دادن و سرگرم کردن نوزاد خودداری فرمایید.
درمان هایی که فکر می کنیم برای نوزادان و بند آوردن سکسکه آنها مفید است اما در واقع نباید این کارها را انجام دهید.
ممکن است بعضی از روش ها را توسط افراد یا نوشته هایی با منابع غیر معتبر یاد گرفته باشید اما هرگز نباید رفتار بی گدارانه داشته باشید .
- هرگز به نوزاد آبنبات ترش ندهید
- برای درمان سکسکه محکم پشت نوزاد ضربه نزنید
- نوزاد را به هیچ عنوان نترسانید
- هرگز بازو، پا، دیگر اندام های یا زبان نوزاد را برای توقف سکسکه نکشید
- به گوشه چشمان نوزادان فشار نیارید
- به هیچ عنوان راه تنفس نوزاد را مسدود نکنید
چه هنگام با پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کودک به طور مداوم سکسکه می کند یا آب دهان و افزایش پیدا کرده است.
اگر پس از صرف غذا گریه می کند.
اگر سکسکه به طور همزمان با عطسه و سرفه است.
اگر سکسکه موجب بروز اختلال در برنامه های معمول کودک مانند بازی، تغذیه و خواب گردیده است.
اگر حس می کنید سکسکه نوزاد غیر عادی است آن را پیش متخصص کودکان ببرید.